A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A webhelyünk használatával elfogadod a sütik Adatvédelmi szabályzat szerinti használatát. Adatvédelmi nyilatkozat
Termékek Menü

Az ezerarcú Tencel

Györki-Iványi Zsófi
2014. 10. 09. 18:29:00

 

Megújuló, biológiailag lebomló, öko, környezetbarát, antibakteriális, természetes, sokoldalú, sőt "fenntartható textilipar" (és a cikk végére hagyok egy meglepetést is)... ezeket a jelzőket mind olvastam, amikor a lyocel nevű anyagnak próbáltam utánanézni. A 90-es években jelent meg a piacon, 2000-ben környezetvédelmi díjat nyert. Ma már pelenkát is készítenek belőle kiváló nedvszívó hatása miatt, ezért kezdett el érdekelni.

Ismerd meg ezt a kiváló és természetes alapanyagot, a Tencelt!

Természetes anyagú ágyneműk - maxrelax.hu ágynemű webshop

Na, most azzal kezdem, hogy már az elején megzavart, hogy két neve van. Szóval a lyocel egy anyag, melyet a farostban megtalálható cellulózból (ez ugye természetes) és oldószerből (amin-oxid, ami petrolkémiai anyag) állítanak elő, mely leginkább a Tencel® márkanevet viseli :) Utána olvasva valóban természetes anyagnak minősül - a végtermékben független vizsgálatok alapján nem érzékelhető oldószer! - és biológiailag lebomló. 

Ami külön dicséretes, hogy a gyártási folyamatból kimarad a klórozás! Persze ezt is színezik, de legalább egy lépéssel kevesebb.

Maga a lyocel szál erős, keverhető más anyagokkal, (pamut, kender, bambusz, selyem, vászon, gyapjú) melyek javítják, erősítik egymás jó tulajdonságait. Jó nedvszívó hatása miatt törölközőt, ágyneműt, alsóruházatot gyártanak belőle. És ami nagyon érdekes még, hogy különféle anyagok szimulálására alkalmas, lehet vele utánozni a bőrt, velúrt, selymet.  Elvileg elég jól ellenáll a gyűrődésnek is.

 

Antibakteriális hatását kiváló nedvszívó és vízzáró tulajdonságának köszönheti. Az alábbi képeken a műszállal hasonlítják össze, bár ennek a logikáját nem igazán értem, hiszen az aztán abszolút nem nedvszívó anyag... gondolom amiatt, hogy az előállítása végett gyakran említik a műszálashoz hasonló anyagnak? 

 

Tencel
Tencel® Hagyományos műszál

Szóval elég jól látható, hogy a Tencel esetében a nedvesség a szálak belsejébe kerül - állítólag gyorsabban, mint egyéb textilek esetében - és bezáródik abba, míg a műszálnál a nedvesség a szálakon tapad meg  - már amennyi -, és hamar elkezdenek benne és a fennmaradó bőrfelületen szaporodni a baktériumok. 

 

És, ha valakit az előző kép nem győzött meg, íme az Innsbrucki Orvostudományi Egyetem vizsgálatának eredménye: a műszálas anyagokban 2000-szer több baktérium tud megtelepedni, mint a Tencelben.

Innsbruck Orvostudományi Egyetem teszt eredménye

A gyártó szerint gyorsan is szárad - hoppá, már kapott is nálam egy jó pontot . Nem találtam sehol utalást arra, hogy érzékeny lenne a savakra, de maga a cellulóz savaknak jól ellenáll.

Néhány szó a használatról: kézzel és géppel is mosható, a szárítógépet azonban nem szereti (nem találtam az okát), de nem is tilos.

Jaj és akkor a marketing csimborasszója... ugye azzal kezdtem, hogy micsoda hangzatos kulcsszavakat találtam, mikor ennek az anyagnak kezdtem alaposabban utánajárni. A legjobbat azonban a végére tartogattam:  "textil kozmetikum". Bőrmegújító, ránctalanító és fiatalító, javítja a bőr rugalmasságát és a sejteket is regenerálódásra stimulálja. Egy szó, mint száz, a Tencel maga a csoda:)

(forrás: http://biomama-blog.blogspot.hu/2012/09/az-ezerarcu-tencel.html)

 

Ha szeretnéd megnézni TENCEL töltetű téli, egész éves és nyári paplanjainkat, akkor elérhetőek a következő linkeken:

Egész éves TENCEL paplanok

Téli TENCEL paplanok

Nyári TENCEL paplanok

TENCEL Párnák

Tartalomhoz tartozó címkék: tudástár Tencel
Árukereső.hu