A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A webhelyünk használatával elfogadod a sütik Adatvédelmi szabályzat szerinti használatát. Adatvédelmi nyilatkozat
Termékek Menü

Miért jó gyapjú paplannal takarózni?

Balla Tamás
2015. 12. 07. 11:00:00

 

A gyapjú az egyik legismertebb paplan típus. Bizonyára te is sokat hallottál már róla, így talán ismered is valamennyire. Természetes anyagú takaró, mely évszázadok óta bizonyította, hogy kiválóan megfelel e célra. Népszerűségét tehát méltán kiérdemelte, ezért gondoltam összefoglalom neked, hogy miért is jó választás a gyapjú paplan.

Miért a gyapjú az egyik legismertebb ágynemű fajta?

Prémium gyapjú és kasmír ágyneműk - maxrelax.hu paplan webáruházban

A gyapjúból készült ágyneműről először szeretném elmondani, hogy remek választás, könnyű és biztos döntés. Mai nyelven mondhatnám, hogy kockázat-mentes választás.

1 Kinek ajánlom a gyapjú ágyneműket?

A gyapjú paplanokat elsősorban fázósabb embereknek, különösen, ha elalváskor hidegek a lábaid. Nagyon jól szigetelő ágynemű, ez annak köszönhető, hogy a gyapjúszálak göndör és fodros alakja miatt sok levegőt tudnak tárolni, ami így jól szigetel, és biztosan nem fogsz fázni alatta, mert megtartja a meleget, de nem fülleszt be, mert kellő mennyiségű levegőt átenged. Érdemes tudni, hogy minél finomabbak a szálak, annál hullámosabbak, így annál jobb minőségűek is egyben.

Emellett kitűnő izzadós emberek számára is. A gyapjú jó nedvszívó és lassan nedvesedik. Ez azért jó, mert még a nagy (akár 40%-os) nedvességtartalmú szálhalmaz is száraz tapintású, így egyáltalán nem érezheted nedvesnek, vizesnek.

Nem mellesleg a gyapjú könnyű és puha ágynemű. Nem nehéz, ezért kellemetlenségek, érezhetően rád nehezedő nyomás nélkül könnyedén lehet vele aludni. A tökéletes krimpelésnek köszönhetően ágyneműink nagyon rugalmas, puha és bolyhos érzést nyújtanak, és ezt a puhaságot hosszú ideig meg is őrzik.

2 A gyapjú pozitív élettani hatásai

  • Csökkenti a reumás panaszokat az éjszaka folyamán

A gyapjú viasz, más néven a lanolin, revitalizáló hatású és elmondható, hogy serkenti, pozitív hatással van a vérkeringésre. Ennek köszönhetően a hidegsokk következtében kialakuló tünetek nem jelentkeznek használói körében.

  • Higiénikus alvó környezetet biztosít

Asztmás, allergiás, vagy más légúti panaszok esetén is megfelelő. A gyapjú ugyanis természetes öntisztuló képességgel rendelkezik, nem atkásodik, nem porosodik (elektrosztatikusan nem töltődik, ezért nem vonzza a port), így antiallergén hatású. Fontos, hogy rendszeresen és jól átszellőztesd, hogy tudjon regenerálódni a gyapjú.

Összefoglalva, ha jól szellőző száraz fekhelyet szeretnél, előnyben részesíted a természetes anyagokat és biztos döntést szeretnél hozni, úgy, hogy mindemellett hosszú élettartamú paplant választasz, akkor a gyapjú ágynemű számodra megfelelő döntés. Mindehhez, ha még hozzá veszed az pozitív élettani hatásokat is, akkor tényleg megnyugodhatsz.

A webáruházunkban található gyapjú paplanok huzata szintén természetes, magas minőségű anyagokból készül. A huzatot ezen felül még Aloe Verával is kezelik a gyártás során, így biztosítva, hogy igazán bőrbarát ágyneműd legyen. Előnye a bőrirritáció és viszketés nélküli ébredés.

3 Mire érdemes figyelni gyapjú paplan választásakor? 

A gyapjú ágyneműt érdemes rendszeresen jól átszellőztetni, egy lehetőleg árnyékos, közvetlen és erős napfénytől védett helyen. A napfény komoly károsodást okozhat a gyapjún, anyaga elbomlik, ami szilárdságcsökkenést és elszíneződést okozhat. (Emiatt például a juhok hátáról származó gyapjú kevésbé jó minőségű is) Pára és nedvesség hatására kitűnően regenerálódik, érdemes tehát párásabb időben szellőzetni.

Gyapju paplan - birka, juh, merinó, kasmír - maxrelax.hu

4 Tudni illik, azaz honnan származik a gyapjú a HEFEL ágyneműkbe

Gyapjúnak magyarul a juh testét borító, összefüggő bundát alkotó szőrzetet nevezzük. Hétköznapokban más állatok szőrét is gyapjúnak szokták nevezni, ezek elé általában oda teszik az állat nevét is, mint például a kasmírgyapjú esetén.

A merinó gyapjú: a tiszta, merinó gyapjúval töltött ágynemű, melyet kizárólag Franciaországban vadon élő juhoktól gyűjtenek. Ezek közül is, a váll, felső- és alsó nyaki részekről kerül paplanodba a gyapjú, ugyanis ezek a testrészek adják a legkiválóbb minőségű erősen göndör, bolyhos gyapjút, ami, ezáltal különösen puha ágyneműt eredményez. Emiatt jobb légáteresztő és hő tartási képességgel rendelkezik.

A Himalájai Kasmír: a kasmír kecskék rendkívüli állatok. A Himalájában élnek 5000m-es magasságig, ahol nem ritkán -35 °C alá is esik a hőmérséklet. Kiváló minőségű szőrük úgy véd a hideg ellen, mint semmi más a világon, a természet fejlesztette és tökéletesítette. Ezeket a kecskéket nem nyírják, hanem a szintén itt élő emberek minden évben egyszer, a szuper finomszálú alsó szőreiket kifésülik a bundájukból. Egy állat körülbelül 100-300 gramm ilyen különleges finomságú gyapjút ad. Ezért nem meglepő, hogy ez a különlegesség drága és ritka. A HEFEL szakértője rendszeresen ellenőrzi a régióban ennek az alsó szőrnek a minőségét. Ez az anyag a legjobban göndörödő az összes természetes szőr közül, valamint abszolút egyedülálló a hő visszatartási képessége. (Kiemelten fontos, hogy web áruházunkban elérhető kasmír gyapjú paplanok a megszokott általában 30% kasmír/70% merinó gyapjú aránytól eltérően magasabb minőséget képvisel. Elérhető 50%/50%, sőt 100% kasmír gyapjúból készített ágynemű is)

 

A paplanok között, éppen úgy, mint az élet más területein, nincs olyan, hogy csak ez a jó és más semmi. Olyan, hogy: non-plus ultra, valójában nem létezik. Ahogy például autómárkában és ruhaneműben, itt is meg van az, ami a szokásaidhoz, elvárásaidhoz jobban passzol, vagy éppen jobban tetszik, saját magad által megfogalmazott igényeidhez közelebb áll.

Éppen ezért, elengedve a „vagy ezt, vagy semmi mást” érvelést, objektíven összegyűjtöttem azokat a fontos gondolatokat, amiket egy gyapjú takaróval kapcsolatban tudni és megfontolni érdemes. 

 

Remélem, hasznosnak találtad az írásunkat a gyapjú ágyneműkről, nézz szét webshopunkban és, ha kérdésed van, keress bátran, segítünk választani!

Üdv,

Tamás

Tartalomhoz tartozó címkék: tudástár paplan gyapjú
Árukereső.hu