A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A webhelyünk használatával elfogadod a sütik Adatvédelmi szabályzat szerinti használatát. Adatvédelmi nyilatkozat
Termékek Menü

5+1 dolog, amitől nyugtalanul alszol

Bucsányi Krisztián
2016. 12. 30. 00:00:00

 

Nézz körül paplan kínálatunkban, most!

A napod egynegyedét alvással töltöd, így mire 100 éves leszel :), 25 teljes évet alszol át az életedből, és bár nagyon fontos, hogy az alvásod nyugodt, pihentető legyen, az emberek több, mint a fele mégis arra panaszkodik, hogy nyugtalanul alszik. Összeszedtünk neked 5+1 okot, ami miatt nyugtalanul aludhatsz, és amin érdemes változtatnod ez ügyben.

Miért baj, ha rosszul alszol?

Kipihent ébredés hefel paplanokkal - maxrelax.hu webáruház

Ha kialvatlan vagy, akkor csökkenni fog a szellemi teljesítőképességed, amivel nem az a baj, hogy lassabban oldasz meg egy két-ismeretlenes egyenletet, hanem az, hogy a mindennapi dolgokban fog gátolni: felejtsd el a gyors helyzetfelismerést, nő a reflexidőd (ez balesetekhez vezethet (!)), az immunrendszered pedig napról napra gyengébb, könnyebben meg fogsz betegedni, vagy hajlamosabb leszel rá.

A pihentető alvást érdemes tehát nagyon komolyan kell venni, mert a kialvatlanság akár halálos is lehet. Fontos, hogy mindent elkövess azért, hogy jól aludj: mondunk 5+1 példát, amitől nyugtalanul alhatsz.

 

1 Stressz

Ha este lefekvéskor úgy érzed, hogy nem kapcsol ki az agyad (ilyenkor villámsebesen cikáznak a gondolataid), vagy amikor már majdnem elaludnál, hirtelen – mintha egy számítógéppel történne – re-startolsz, azaz ahelyett, hogy elaludnál, még éberebb leszel: ezt legtöbbször a stressz okozza. Tudom, hogy lehetetlennek tűnik, de próbálj meg kevésbé stresszesen élni. A jó hír az, hogy előbb-utóbb elfáradsz annyira, hogy csak elalszol. Jó tanács, ha idegesít, ilyenkor kezdj el olvasni, és egyszer csak szépen elálmosodsz, talán még a könyvbe is „belealszol”.

 

2 Étrend: kaja, pia

Ha csak néha-néha fordul elő veled az, hogy nyugtalanul alszol, akkor lehet, hogy az elfogyasztott ételtől, vagy italtól van. Kutatások bizonyítják, hogy vannak olyan ételek, amelyek úgy hathatnak rád, akár a kávé, de tudunk olyan – alkoholos, és alkoholmentes - italokról is, amelyek kiválthatnak nyugtalan alvást. Ha néha tapasztalod, gondold át, hogy mit ettél, ittál alvás előtt és legközelebb egyszerűen kerüld el ezeket.

 

3 Túlzásba vitt serkentők

Egyénenként változó, hogy mennyi kávé, vagy épp energiaital a sok, illetve mikor lehet meginni az utolsót, mert sok mindentől függ: például nem mindegy, hogy fiatal vékony lány vagy, vagy meglett nagydarab férfi: bárhogy is van, figyelj oda, mert lehet, hogy az álmosságod legyűri a koffein, felpörget (hiszen arra való) és nem lesz pihentető az alvásod.

 

4 Kényelem, nyugalom

Egy tanulmány szerint körülbelül 10 évente cseréled az ágyad matracát (pedig a negyed napodat benne töltöd), és túlfűtöd a hálódat. Ha ez még nem lenne elég, a legtöbb ember nem „hálóruhában” alszik, hanem éppen abban, amit magára kap: ezek mind-mind kiváltó okai a nyugtalan alvásnak. A matracod nem lehet egyenetlen, süppedős, régi, mert egész éjjel dobálni fogod magad, hiszen nem lesz kényelmes. Felesleges túlfűteni a hálót: ott a 18-19 celcius fok az ideális hőmérséklet, éppen azért, mert este meleg a tested, ilyenkor „bevackolod” magad, hajnalban pedig (amikor a legalacsonyabb a testhőmérsékleted) ideális a friss ébredéshez.

 

5 Paplan, párna

Már említettük, hogy a napod egynegyedét – elvileg - átalszod: nem mindegy, hogy ebben az időszakban milyen paplannal takarózol, és milyen párnád van, mert az is okozhatja a nyugtalan alvásodat, ha valamelyik nem megfelelő. Azt biztosan tudod, hogy létezik téli, és nyári paplan is, de emellett számtalan más tényező is befolyásolja azt, hogy Neked melyik a legjobb, legkényelmesebb. Kattints ide, és nézz szét a paplanjaink között, találd meg a neked megfelelőt, mert sokat hozzá tud tenni a pihentető alváshoz: www.maxrelax.hu/paplan

 

5+1 Minden más

Számtalan olyan ok lehet még, ami miatt nem pihentető az alvásod: lehet, hogy éppen túl nagy a zaj, vagy sok a fény a szobában, ahol alszol. Lehet, hogy izgulsz, szerelmes vagy, vizsgára készülsz. Bármi is az ok, ha gyakran előfordul, hogy fáradtabban ébredsz, mint amikor lefeküdtél, fordulj szakemberhez, keress fel egy alvásszakértőt, hiszen az egészséged mindennél fontosabb. 

 

Segíthetünk neked is nyugodtan aludni?

maxrelax.hu/paplanok

 

Remélem hasznosnak találtad ezt a bejegyzésünket is. Ágyneműkkel kapcsolatos kérdéseiddel keress minket bizalommal!

Üdv,

Tamás

Tartalomhoz tartozó címkék: tudástár alvászavar
Árukereső.hu